Keski-Pohjanmaan Tietotekniikkayhdistys ry

Tekoäly ja robotiikka digitalisoituvassa yhteiskunnassa etäseurantapiste Kaustisen KTK:lla 8.5.2018

Tilaisuuden etäseurantapiste Kaustisen Kansantaiteenkeskuksella Kaustinen -salissa. Tilaisuus alkaa klo 16.00, ovet auki klo 15.30. Keski-Pohjanmaan tietotekniikkayhdistys järjestää etäseurantamahdollisuuden Keski-Pohjanmaalle. Tule mukaan seuraamaan tilaisuutta yhdessä ja keskustelemaan ajankohtaisista aiheista! Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista.
 

Tekoälyratkaisujen ja robotiikan yleistyminen tulee koskemaan kaikkien suomalaisten elämää lähivuosina. Se tulee vaikuttamaan työelämän lisäksi koko yhteiskuntaan. Tässä TIVIAn ja jäsenyhdistysten järjestämässä seminaarissa pohditaan mitä vaikutuksia tekoälyllä ja robotiikan yleistymisellä on mm. oppimiseen ja opetukseen, lainsäädäntöön ja voisiko niiden avulla rakentaa ymmärrystä myös ihmisten välille.

Ohjelma

  • Rauhankone(isto): Emergenssi osana tietojärjestelmien suunnittelua, Timo Honkela, professori, Helsingin yliopisto
    • Rauhankone on tietotekniikan ja -verkkojen näkökulmasta monipuolinen ja -tasoinen konsepti. Menetelmissä itsessään hyödynnetään kehkeytymistä eli emergenssiä ja myös vaikutukset ovat emergentisiä. Esityksessä käsitellään k.o. teemoja yleisesti sekä joitakin tietoteknisiä ja tietojärjestelmäsuunnittelun kysymyksiä erityisesti.
  • Tekoäly opetuksessa, Tarmo Toikkanen, CSO, LifeLearn Platform
    • Tarmo Toikkanen on oppimisen ja teknologian design-tutkija, yrittäjä ja kouluttaja. Puheenvuorossaan hän kuvaa tekoälyn roolin ja mahdollisuudet opetuksessa, koulutuksessa, oppimisessa, oppilaitoksissa ja oppimistavoitteissa.
  • Tietoyhteiskunta: Tietoa, tekoälyä ja säädöksiä, Antti Rainio, toimitusjohtaja, Navinova Oy
    • Suomalaista tietoyhteiskuntaa on pitkään rakennettu koodaamalla, standardoimalla, arkkitehtuurityöllä ja strategioilla sekä ohjelmilla. Digitaalisaatio ravistelee nyt arjen ja vapaa-ajan toimintamalleja. Lainsäätäjien haasteena on yhtäältä raivata tilaa uusille mahdollisuuksille ja toisaalta asettaa turvallisia rajoja tiedon käytölle ja tekoälyn soveltamiselle. DI Antti Rainio on työskennellyt digitalisaation parissa 1980-luvun alusta lähtien. Yhteiskunnan tietovarannot ja niiden hyödyntäminen ja avaaminen ovat tulleet tutuiksi niin hallinnon, tutkimuksen kuin yritystoiminnan näkökulmista. Rainio työskentelee nykyisin konsulttina oman yrityksensä kautta.
Henry